imbracaminte de lucru
De ce au oamenii îmbrăcăminte de lucru atât de curată în reclamele TV?
June 9, 2017
bestseller
Cum devine o carte bestseller?
June 12, 2017

American Psycho. Crezi că îi poți face față?

american psycho

Dacă vrei să citești o carte cu adevărat horror, pune mâna pe American Psycho, un roman scris de Bret Easton Ellis în 1991. Eu văzusem mai demult filmul bazat pe această carte, însă nici nu se compară cu detaliile descrise de Ellis în cartea sa.

Cartea face parte, fără doar și poate, din categoria „WTF?!”, „Holly Molly” sau „Doamne, Dumnezeule, cum e posibil așa ceva?”. Când o vei citi, vei simți repulsie, dezgust, teamă și îți va veni să o închizi și să o arunci cât colo. Ți se va ridica părul pe tine și îți va veni efectiv să vomiți, întrebându-te cum poate să existe o minte atât de bolnavă.

Personajul principal este Patrick Bateman, un tânăr foarte bogat, care lucrează pe Wall Street și este înconjurat de branduri și lucruri de firmă. Este perfecționist și extrem de atent la corpul său, la fața sa, la hainele pe care le îmbracă, la alimentele pe care le mănâncă și tot așa. În relația cu ceilalți oameni, este o adevărată scârbă ce îi tratează pe toți cu superioritate și dezgust. Ca să înțelegi, idolul său este Donald Trump…

Și dacă ți se pare doar până aici destul de neatractiv ca personaj, stai să vezi ce urmează! Patrick este un psihopat, care se culcă cu tot soiul de femei, le maltratează, apoi le ucide în cel mai revoltător mod cu putință. Vorbim despre violență dusă la extrem, despre schingiuire și despre teroare de neimaginat. Despre băut sânge, mâncat mațe și făcut sex oral unui cap decapitat de femeie. Patrick Bateman este un criminal căruia îi place să își tortureze victimele, să le căsăpească și să le devoreze. Ideea în sine îți provoacă repulsie, dar stai să citești detaliile așa cum sunt ele prezentate în carte de către autor!

Vrei o mostră? Ok, tu ai vrut-o!

Sânii fetei, retezați, arată acum albaștrii și dezumflați, cu sfârcurile de-un cafeniu descurajant. Stau amândoi într-o baltă de sânge negru și uscat, parcă timizi, pe un platou de porțelan […]. Ce-am mai făcut: am jupuit aproape toată pielea și tot ce înseamnă mușchi de pe fața ei, așa că acum arată ca o tigvă cu o coamă lungă de păr blond și ondulat revărsându-i-se de la ceafă și atașată de un cadavru rece; ochii îi sunt căscați. […] Pieptul nu i se mai distinge practic de gât și arată ca niște carne tocată, iar stomacul seamănă cu lasagna cu conopidă și brânză de capră. […] Din vagin i s-a scurs o secreție maronie, de consistența siropului, care miroase ca un animal bolnav, de parcă șobolanul ăla ar fi fost băgat cu forța înapoi și digerat sau mai știu eu ce. Următoarele 15 minute mă întrec pe mine însumi: trag afară o bucată lungă de intestin, care este încă legat de trup, și mi-o îndes în gură, mă îndop cu ea – atâta simt, că e umedă și plină cu un fel de pastă care miroase urât. După o oră de scormoneală, îi desprind șira spinării. […] Vreau să beau sângele acestei fete ca pe șampanie și-mi îndes fața adânc în ce-a mai rămas din stomacul ei, zdrelindu-mi obrazul în timp ce sorb de una dintre coastele ei rupte”.

Cartea reprezintă aproape 600 de pagini de teroare, de ochi dați peste cap, de dezgust și dezaprobare. Aproape 600 de pagini de descrieri cum e cea de mai sus. Poți să-i faci față? Dacă da, găsești cartea American Psycho la reducere pe Libris.ro, în colecția Top 10+.

Până ce ajunge la tine, te las cu trailerul ecranizării care, repet, nu e nici pe un sfert la fel de înspăimântător cum e cartea!

Foto: letterboxd.com

Distribuie-l, să audă toată lumea!
Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie veselă care își trăiește viața cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR. Pe scurt, sunt Story Tailor și cos povești. Exact, creez conținut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *