Conferința TeamADventure
November 3, 2010
Cadou pentru mame active
December 13, 2010

Cât de mult ajută un produs celebritățile din publicitatea românească?

Înainte se punea mare preț pe prezența unei celebrități într-o reclamă. Dădea foarte bine ca produsul să fie recomandat de o celebritate populară care să contribuie la credibilitatea produsului și a firmei producătoare.

Astăzi, din păcate, lucrurile nu mai stau chiar așa. Mi se pare că există un număr mult prea mare de celebrități care apar în spoturile TV din România, celebrități care, fie nu sunt alese corect, fie nu conving.

Una dintre marile greșeli este asocierea unei celebrități cu mai multe branduri, deoarece se pierde atât din asocierea propusă inițial, cât și din credibilitate. Iar exemplul cel mai concludent aici este Florin Piersic, pregătit în orice moment să facă reclamă la ceva. Sau Mihaela Rădulescu la mezeluri, ulei și anti-fumat.

Unele celebrități chiar sunt alese prost. Andreea Marin făcând reclamă în anii ei de glorie la o margarină sau Nadia Comăneci la o altă marcă de margarină sunt exemple clare de asocieri nepotrivite. Margarina în sine, un produs extrem de controversat când vine vorba de sănătate, nu poate fi recomandat de persoane care susțin o viață sănătoasă, cu activități sportive și mâncare ușoară.

Andra, cântăreața pop, este una dintre celebritățile populare cu, poate, cea mai bună voce tânără feminină. Ceva s-a rupt când ea a apărut în reclamele de la Garnier, recomandând o cremă de față. Tenul ei este atât de fals în acel spot, încât te îndeamnă să NU cumperi produsul.

Mi se pare că nici o celebritate din reclamele românești nu reușește să convingă cu adevărat. Nici măcar o actriță genială ca Maia Morgenstein nu mai poate salva situația, deoarece mentalitatea s-a format deja. În România, dacă o celebritate acceptă să apară într-o reclamă se cheamă că ”nici ăsta nu mai are bani”. Ok, ok, nu are bani, ca mulți români de altfel, dar de ce nu reușește să convingă de faptul că el chiar folosește acel produs și că îl recomandă cu cea mai mare căldură tuturor?

Distribuie-l, să audă toată lumea!
Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat

Sunt o femeie veselă care își trăiește viața cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR. Pe scurt, sunt Story Tailor și cos povești. Exact, creez conținut!

3 Comments

 1. Teo says:

  Stii ce e mai fain? Cand vedetele se lauda cu exact opusul actiunilor lor. De exemplu, Mihaela parca spunea intr-un timp ca e vegetariana si mananca numai sanatos………. si ea face reclama la mezeluri.

 2. raluca says:

  Sunt de acord, insa ma gandesc ca aceia care au tinut ca Nadia sa faca reclama la magarina au facut-o probabil din dorinta de a manipula publicul.Cand faci reclama la un produs indoielnic chemi pe cineva care sa demonteze cumva “mitul”. Buna observatia ta, la fel si intrebarea de final la care mi-ar fi placut sa am un raspuns…;))

 3. retete says:

  Hei, bine punctat. Marketingul inseamna in primul rand ingenionzitate. Marketingul mai inseamna (in lumea reala) si ca acesta sa fie bine directionat (“targetat”). Or, nu se poate numi marketing bine directiona ala cand pui doua chestii care n-au nimic in comun pentru ca, in final, unul dintre ele (cel mai celebru-mihaela radulescu) sa speri ca o sa-l ridice si pe ala care are dificultati de afirmare (parizerul). Mare greseala!
  Uite cum ar merge cat de treaba asta:
  pe florin piersic sa-l folosesti .. la un gem de piersici, sau reclama la restaurantul “Margelatu” (nici nu stiu daca mai exista).. si tot asa.
  Pai ce treaba avea Mihaela Radulescu cu mezelurile. Poate doar daca ar fi jucat anterior intr-un film (foarte cunoscut) “Apocalipsa mezelurilor” :))
  Cam asta cred eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *