papuci
Ce papuci frumoși ai! Adică… ce pantofi frumoși!
May 23, 2017
război
Ce simte o femeie în război?
May 29, 2017

Când colecționarul de fluturi devine colecționarul de… femei

colecționarul

Când am primit coletul cu cărți de la Libris, nu știam cu care carte să încep dintre cele șase de acolo. Aveam în minte să o descopăr pentru a treia oară pe Anna Gavalda, însă toată lumea care mi-a comentat pe Facebook la întrebare mi-a sugerat să încep cu romanul lui John Fowles, Colecționarul. Și chiar așa am făcut!

Cum e Colecționarul lui Fowles? Este exact genul de carte care îți taie respirația și care te dă pe spate. Sau „mindblowing”, cum ar zice prietenii noștri englezi. Personajul principal este Frederick Cleg, un tânăr funcționar public timid, fără prieteni, care tocmai a câștigat la loto o imensă sumă de bani. El este un mare pasionat de fluturi, pe care îi studiază și îi colecționează de mult timp. De doi ani de zile o iubește în secret pe Miranda Grey, o tânără frumoasă, stilată, bursieră la arte. Pe scurt, exact opusul lui. Știe totul despre ea, iar iubirea se transformă în obsesie. Simte că trebuie să fie a lui, că trebuie să locuiască în aceeași casă și să îl iubească cu adevărat.

Cum are de gând să ducă la îndeplinire acest vis? Păi, așa cum l-ar duce orice om cu probleme psihice: cumpără o casă izolată, construiește o cameră specială în pivniță și o răpește pe Miranda. Odată adusă acolo, îi cumpără acesteia tot ce își dorește, bineînțeles, cu excepția singurului lucru pe care îl vrea cu adevărat: libertatea sa. Oricât ar încerca Miranda să evadeze, prin toate metodele și stratagemele posibile, nu reușește să treacă de planurile diabolice ale răpitorului său și de măsurile lui de precauție.

Cartea este scrisă în trei părți: prima dată, din perspectiva lui Frederick, care se prezintă Mirandei sub numele de Ferdinand; a doua parte, din perspectiva Mirandei, cu toate trăirile prin care trece o victimă; a treia parte revine la răpitor, pentru că situația a luat o turnură neașteptată: Miranda se îmbolnăvește și moare. Și ghici ce face omul cu probleme psihice într-o astfel de situație! Ia cadavrul, îl îngroapă, aerisește camera și își găsește o nouă victimă: Marian, o tânără care seamănă la înfățișare cu Miranda. Și uite așa, colecționarul începe o nouă colecție, iar fluturii sunt înlocuiți cu… femei!

Colecționarul este primul roman al lui John Fowles, iar eu una de abia aștept să i le citesc și pe celelalte. Până atunci, vă recomand și vouă cartea asta, în caz că nu ați apucat încă să o citiți. O găsiți la reducere, pe Libris.ro, în colecția Top 10!

Foto: Andreea Ignat

Distribuie-l, să audă toată lumea!
Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie veselă care își trăiește viața cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR. Pe scurt, sunt Story Tailor și cos povești. Exact, creez conținut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *