Cum ar fi să uiți cei mai importanți zece ani din viața ta?

direcție
Ei și… în ce direcție, păpușe?
April 6, 2017
succesul redefinit
Și… ce înseamnă până la urmă succesul?
April 12, 2017

Cum ar fi să uiți cei mai importanți zece ani din viața ta?

zece ani

am uitat sa fim fericiti

Cum ar fi să te trezești într-o zi pe podeaua unei săli de fitness, înconjurată de străini care își fac griji pentru sănătatea ta și care se comportă ca și cum te-ar cunoaște bine? Cum ar fi să te lovești la cap în timpul unei căzături la fitness și să uiți complet ultimii zece ani din viața ta, inclusiv faptul că ai trei copii? Cum ar fi să ajungi să te întrebi ce s-a întâmplat cu tine în ultimii zece ani și cum naiba te-ai schimbat atât de mult în ceva atât de rău?

Cam asta e situația pe care ne-o propune Liane Moriarty în cartea sa Am uitat să fim fericiți, o carte pe care am savurat-o la fel de mult ca pe Secretul soțului. Pur și simplu nu o poți lăsa din mână până ce nu citești toate cele peste 500 de pagini, pentru că trăiești alături de personaje dramele și bucuriile lor.

Alice este cea care trece prin toată experiența de care vă spuneam la început: se trezește aproape inconștientă pe podeaua unei săli de fitness și crede că a amețit pentru că e însărcinată. Mintea ei crede că e cu zece ani în urmă, când era însărcinată cu primul ei copil și proaspăt căsătorită cu soțul său cel-fără-de-defecte. Este dusă imediat la spital și află că au trecut între timp zece ani, are trei copii mari, este în pragul divorțului, e foarte bogată datorită muncii soțului ei, este implicată în totul felul de activități mondene și cam toată lumea o urăște. Pe scurt, din femeia zâmbitoare și populară s-a transformat într-o adevărată acritură. Și atunci vine imediat întrebarea: Cum am ajuns aici? Ce s-a întâmplat de m-am schimbat atât de mult? De ce nu mai sunt deloc așa cum eram acum zece ani?

În paralel cu povestea lui Alice o descoperim pe sora ei, Elisabeth, care suferă de depresia femeii ce nu poate avea copii. Însemnările ei sunt extrem de emoționante, mai ales puse în contrast cu răutatea și fericirea lui Alice. Sunt trăirile unei femei care nu poate fi mamă, care ajunge să se urască și să nu se mai poată bucura de viață.

Ca orice accident major, întâmplarea se dovedește a avea până la urmă un impact pozitiv, pentru că Alice își dă seama că trebuie să îndrepte lucrurile pe toate planurile. Ce-i drept, ne ancorăm în rutină, căutăm frenetic succesul, orice ar presupune el și uităm de lucrurile simple care ne fac cu adevărat fericiți. Uităm să ne bucurăm de un zâmbet, de o vorbă bună, de o cafea cu el sau ea, de timp pentru noi, de joacă, de familie, adică tocmai de acele lucruri care contează. Și ne transformăm în ceva ce am fi urât cu siguranță în urmă cu zece ani.

Cartea nu e doar o lectură plăcută, ci și un exercițiu numai bun pentru fiecare dintre noi: să ne oprim un pic din tot ce facem și să ne gândim cum ne-am schimbat în ultimii zece ani din viața noastră – în bine sau… în mai puțin bine?

Nu am să vă spun toate detaliile cărții și nici cum se termină, pentru că e genul de carte pe care trebuie să o experimentați singuri. Am să vă spun doar că o găsiți la reducere și cu transport gratuit pe Libris.ro! Pentru că am uitat să fim fericiți și e musai să ne aducem aminte!

Foto: countrymanormc.com

Distribuie-l, să audă toată lumea!
Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie veselă care își trăiește viața cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR. Pe scurt, sunt Story Tailor și cos povești. Exact, creez conținut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.